Overstroming
Hoogwater is een bedreiging voor het land achter duinen en dijken. Hoe groot de dreiging is, hangt af van de verwachte waterstanden en weersomstandigheden. Nederland en dus ook Fryslân staan gelukkig bekend om hun succesvolle strijd tegen het water. Veel dijken zijn versterkt en er zijn overloopgebieden langs rivieren aangelegd. Toch bestaat de kans op een overstroming nog steeds. Laat je niet verrassen en bereid je goed voor:- Zorg ervoor dat je een noodpakket in huis hebt.
- Bij een overstroming vallen de meeste slachtoffers door onderkoeling. Zorg dat je droog en warm kan blijven door dekens, handdoeken, warme kleding en regenkleding.
- Tijdens een overstroming werken je fornuis, oven en magnetron niet. Ook zal er geen water uit de kaan komen. Zorg daarom voor lang houdbaar eten, eten waarbij opwarmen niet nodig is en flessen water.
- Zorg voor voldoende medicijnen, een EHBO-pakket en desinfecterende handgel.
Moet ik blijven of weggaan?
Bij een dreiging op een overstroming heb je twee mogelijkheden: blijven of weggaan. De natuurlijke reactie is weggaan, maar soms is blijven beter. Bij een overstroming zie je niet meer waar je rijdt of loopt. Als je vast komt te zitten in een file op de (snel)weg en het water bereikt je, dan ben je de pineut. Als je op een droge plek blijft, kan het zijn dat je met primitieve omstandigheden te maken krijgt. Wees je hiervan bewust en bereid je daarop voor. Bij een (dreigende) overstroming adviseert de overheid je over blijven of weggaan.
Het kan tijdens de overstroming moeilijk zijn om contact te leggen met anderen. Laat daarom familie en vrienden op tijd weten wat je plannen zijn.
Tips voor als je blijft:
- Blijf binnen en zoek in je woning naar een veilige en droge plek.
- Bedenk een veilige vluchtroute in het geval je toch je huis moet verlaten.
- Zorg dat je droog en warm blijft.
- Zorg voor voldoende eten en drinkwater.
- Zorg voor verlichting: kaarsen, lucifers, aanstekers, zaklamp met batterijen of een zaklamp die je kunt opwinden.
- Heb je wateroverlast in je woning? Sluit dan gas, water en elektriciteit af en ontkoppel alle apparaten.
- Hang een (wit) laken uit het raam. Zo maak je duidelijk waar je bent.
- Laat met een fluitje horen waar je bent als er hulp on de buurt is.
Moet je toch naar buiten of ben je genoodzaakt je huis te verlaten?
- Controleer voor je vertrekt de actuele informatie via de hulpdiensten en verken je route. Welke wegen zijn begaanbaar en welke niet?
- Ga goed voorbereid de weg op. Zorg voor: drinkwater, eten, medicijnen, dekens, droge handdoeken, zaklamp, kaarsen, lucifers/aansteker, waarschuwingsfluitje, legitimatiebewijzen en voldoende brandstof.
- Trek warme (regen-)kleding en goede schoenen aan, neem voldoende eten en drinken mee en laad je mobiel van tevoren op.
- Laat anderen weten waar je naar toe gaat.
- Controleer nogmaals of je gas, water en elektriciteit hebt afgesloten en alle apparaten hebt ontkoppeld.
- Sluit je huis goed af.
Denk altijd aan je buren of andere mensen in je omgeving. Vooral als deze personen ouder, slechthorend of om een andere reden hulpbehoevend zijn. Volg altijd het advies van de hulpdiensten op.
Hoe hoog komt het water bij jou?
Ben je benieuwd hoe hoog het water bij jouw huis of werkplaats kan komen? En wil je meer weten hoe je je daarop kunt voorbereiden? Ga dan naar de website van Overstroom ik.