Ga naar de inhoud

Crises in Fryslân

Ben jij nieuwsgierig naar wat er ieder jaar in Fryslân gebeurt? Bekijk hier actuele incidenten of de vijf meest recente crises. Je kunt ook een jaar kiezen voor een overzicht van alle incidenten in dat jaar.

Actuele incidenten in Fryslân

Op de pagina incidenten in Fryslân kun je informatie vinden over actuele incidenten in Fryslân. Bijvoorbeeld wanneer er een NL-Alert is verstuurd.

Recente afgelopen crises

Hieronder kun je de vijf meest recente afgeronde GRIP-incidenten vinden.

Op donderdag 12 december rond 18.00 uur ontstaat er een brand in een transportbedrijf in EE. Omdat het om een uitslaande brand gaat wordt er opgeschaald naar GRIP 1. De brand is ontstaan in het dashboard van een trekker.  Bij de brand hebben twee mensen rook ingeademd. Ze zijn door het aanwezige ambulancepersoneel behandeld. Een ziekenhuisopname is niet nodig.  

In het pand zijn acetyleenflessen aanwezig. Dit zijn gasflessen die het brandbare gas acetyleen bevatten. Dit zorgt voor explosiegevaar. Tijdens het blussen worden de gasflessen gekoeld met een straalwaterkanon. Mensen in de omgeving worden verzocht om op een veilige afstand van 300 meter te blijven.

Er komt veel rook vrij bij de brand. Daarom wordt er een NL-Alert verstuurd. In het bericht wordt geadviseerd om uit de rook te blijven, ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te schakelen.

Het lukt de brandweer om halverwege het pand een stoplijn te maken. De stoplijn voorkomt dat de brand zich verder verspreidt, waardoor er minder schade is. Het lukt ook om de acetyleenflessen uit het pand te halen en te koelen in een naastgelegen sloot.

Bij de brand zijn dunne scherpe delen van zonnepanelen in de omgeving terecht gekomen. Scherven die in de tuin of op straat liggen kunnen door inwoners zelf opgeruimd worden. Omdat de scherven scherp zijn is het belangrijk om dikke handschoenen te dragen tijdens het opruimen. De scherven kunnen worden weggegooid in de container voor restafval.

Zie ook:

Op zaterdag 30 november is de brandweer rond 15.50 uur uitgerukt voor een brand in meerdere garageboxen aan de Chopinstraat in Wolvega. Omdat er bij de brand een aantal explosies zijn, wordt er opgeschaald naar GRIP 1. Er worden in totaal 42 woningen ontruimd. Er zijn geen mensen gewond geraakt.

Het blijkt dat de brand is ontstaan door laswerkzaamheden. De brandweer is lange tijd bezig met blussen en er komt door de brand veel rook vrij. Om ervoor te zorgen dat de rook zoveel mogelijk omhoog gaat en niet de woonwijk in zakt, laat de brandweer de garageboxen gecontroleerd uitbranden. Er wordt ook een NL-Alert verstuurd. In het bericht wordt geadviseerd om uit de rook te blijven, ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te schakelen.

De bewoners van de ontruimde woningen worden opgevangen in verzorgingshuis Bruiss. De meeste bewoners kunnen dezelfde avond weer naar huis, nadat de brandweer de woningen gecontroleerd heeft. Voor een aantal bewoners wordt een vervangende overnachtingsplaats geregeld omdat er nog te veel koolstofmonoxide (CO) in hun woning aanwezig is.

In de omgeving van de brand zijn verbrandingsresten en roetdeeltjes terechtgekomen. Inwoners kunnen dit zelf opvegen en in de container gooien. Auto’s en tuinmeubilair waar roetdeeltjes op zijn gekomen, kunnen met warm water en zeep worden schoongemaakt.

Rond middernacht is de brandweer klaar met blussen. De meeste garageboxen zijn door de brand verloren gegaan. Eigenaren en huurders van de boxen kunnen contact opnemen met hun eigen verzekeraar voor het afhandelen van de schade.

Zie ook:

In de vroege ochtend van woensdag 4 september is er rond 02.15 uur brand ontstaan in een kelderbox in een portiekflat in de Berkenstraat. Omdat er meerdere mensen in de flat aanwezig zijn wordt er snel opgeschaald naar GRIP 1. In de portiek is veel rookontwikkeling waardoor niet alle bewoners zelfstandig naar buiten kunnen. Met behulp van politie en brandweer kan iedereen veilig de flat verlaten.

In het naastgelegen scoutinggebouw worden de bewoners opgevangen. Een aantal personen wordt nagekeken door het Mobiel Medisch Team. Twee personen worden vervoerd naar het ziekenhuis vanwege rookinhalatie. 

Om 03.51 uur geeft de brandweer het sein 'brand meester'. De woningen worden geventileerd. De bewoners van de naastgelegen woningen kunnen dezelfde nacht weer terug naar huis. Voor 18 bewoners van de zes woningen in de portiek wordt onderdak gezocht. Zij kunnen niet terug naar huis in verband met veel rookschade.

Rond 06.00 uur wordt er afgeschaald naar GRIP 0. Stichting Salvage is ter plaatse om te helpen bij de afhandeling van de schade.

Op 24 augustus 2024, in de nacht van vrijdag op zaterdag, is er rond 00.30 uur een brand aan de Hooidollen ontstaan. Er is gelijk opgeschaald naar GRIP 1 omdat het om een flatgebouw met bewoners gaat. De uitslaande brand is op de vierde verdieping. De flat wordt ontruimt en bewoners worden opgevangen in wijkcentrum Bilgaard. Drie personen, waarvan twee personen rook ingeademd hebben, worden door het ambulancepersoneel nagekeken. Verdere behandeling in het ziekenhuis is niet nodig.

Rond 1.30 uur wordt het sein ‘brand meester’ gegeven maar de ontruiming nog in volle gang. De meeste flatbewoners kunnen dezelfde nacht terug naar hun woning. Voor de bewoners van 7 woningen wordt een tijdelijk onderkomen gezocht door gemeente Leeuwarden.

Iets voor 03.00 uur wordt er afgeschaald. Stichting Salvage helpt de getroffen bewoners met de schadeafhandeling.

Zie ook: 

Op donderdag 22 augustus rond 10.00 uur is er in een bedrijfspand aan de Hendoweg in Dokkum een brand ontstaan. Omdat het om een uitslaande brand gaat wordt er al snel opgeschaald naar grote brand. Omstreeks 11.00 uur wordt er opgeschaald naar GRIP 1. Bij de brand komt veel rook vrij die over het bedrijventerrein Betterwird trekt. Een aantal personen hebben hierdoor rook ingeademd. Twee personen zijn naar het ziekenhuis gebracht voor verdere behandeling.      

Doordat de rook richting de wijk Weeshuislanden trekt, wordt er rond 11.10 uur een NL-Alert verstuurd. Hierin wordt geadviseerd om ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te schakelen.

Vanwege bluswerkzaamheden wordt de Hendoweg, Betterwird en de Energieweg afgesloten. Een deel van het bluswater komt in de Dokkumer Ee terecht waardoor het water tijdelijk donkerder van kleur is en stinkt. Het Wetterskip onderneemt actie om het water door te spoelen.  

Iets na 15.00 uur werd het sein ‘brand meester’ gegeven en wordt er afgeschaald. Er word nog tot de volgende ochtend nageblust en worden er nacontroles uitgevoerd.

In de omgeving zijn verbrandingsresten op de grond terecht gekomen. Deze kunnen worden opgeruimd met veger en blik en daarna in de container worden gegooid. Na het opruimen is het belangrijk om de handen goed te wassen.

Zie ook: