Ga naar de inhoud

Rampbestrijdingsplannen

Sommige bedrijven en situaties zijn extra risicovol. Hiervoor heeft Veiligheidsregio Fryslân speciale plannen opgesteld. Voor drie Friese bedrijven is een rampbestrijdingsplan opgesteld. Daarnaast zijn voor een aantal risicovolle situaties in Fryslân incidentbestrijdingsplannen opgesteld.

Risicovolle organisaties

In Fryslân zijn sommige bedrijven risicovoller dan andere, bijvoorbeeld omdat ze grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen opslaan. Een ongeval bij zo'n bedrijf kan niet alleen gevolgen hebben voor de medewerkers, maar ook voor de omliggende omgeving. Deze bedrijven, waar grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen aanwezig zijn en worden verwerkt, noemen we Seveso-inrichtingen. Het is wettelijk verplicht dat deze bedrijven een rampbestrijdingsplan (RBP) hebben. Dit plan bevat maatregelen en procedures om de gevolgen van mogelijke ongevallen te beperken en om snel en effectief te kunnen reageren in noodsituaties.

Sinds 1 januari 2024 zijn er enkele veranderingen doorgevoerd met de invoering van de nieuwe Omgevingswet. Waar deze bedrijven eerder bekend stonden als Brzo-inrichtingen, worden ze nu Seveso-inrichtingen genoemd. Dit komt door de intrekking van het Besluit risico's zware ongevallen 2015 (Brzo 2015) en de vervanging daarvan door de Seveso III-richtlijn. Deze richtlijn bevat de nieuwste regels en eisen voor de veiligheid bij bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken.

Wil je meer weten over Seveso-inrichtingen en andere risicovolle objecten in Fryslân? Bezoek dan de Risicokaart via risicokaart.nl. Voor aanvullende informatie over Seveso-inrichtingen kun je ook terecht op Seveso.nl.

Friese Rampbestrijdingsplannen

In Fryslân vallen twee bedrijven onder de Seveso-inrichtingen: BASF in Heerenveen en European Aerosols in Wolvega. Hiervoor is één Generiek rampbestrijdingsplan opgesteld met afzonderlijke informatiekaarten per bedrijf. Daarnaast is een rampbestrijdingsplan opgesteld voor Vliegbasis Leeuwarden; ook voor luchtvaartterreinen is dit verplicht. Rampbestrijdingsplannen zijn openbaar. Wil je één van de plannen inzien? Stuur dan een mail naar de afdeling Crisisbeheersing

BASF

    Op de locatie in Heerenveen ontwikkelt en produceert BASF watergedragen harsen en dispersies voor de drukinkt- en coatingindustrie. Er kan een incident plaatsvinden waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen.

Veiligheidsregio Fryslân heeft het rampbestrijdingsplan opgesteld in samenwerking met BASF, de gemeente Heerenveen, Meldkamer Noord-Nederland en de regionale hulpverleningsdiensten. De laatste versie dateert van december 2024.

 

 

European Aerosols

      European Aerosols vult en assembleert spuitbussen met onder meer verf, lijm en oplosmiddelen. Er kan een incident plaatsvinden waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen of vlamvatten.

Veiligheidsregio Fryslân heeft het rampbestrijdingsplan opgesteld in samenwerking met European Aerosols, de gemeente Weststellingwerf, Meldkamer Noord-Nederland en de regionale hulpverleningsdiensten. De laatste versie dateert van december 2024.

 

 

Vliegbasis Leeuwarden

Vliegbasis Leeuwarden is een militaire luchthaven waar gevechtsvliegtuigen van het type F-35 zijn gestationeerd ter verdediging van het luchtruim van de NAVO. Daarnaast is de Ambulancehelikopter gestationeerd op de vliegbasis (24/7 inclusief personeel). Tot max. 23.00 uur vinden er op weekdagen starts en landingen plaats. Na 23.00 uur en in het weekeinde vinden er incidenteel vliegbewegingen plaats met militaire gevechtsvliegtuiten (in het kader van Quick Reaction Alert incidentele operationele noodzaak of voor ceremoniële taken). Er kan een incident plaatsvinden waarbij een toestel crasht of waarbij er brand ontstaat op of in het munitiedepot Bitgummole. Deze scenario's zijn uitgewerkt in een rampbestrijdingsplan.

In de infographic rampbestrijdingsplan Vliegbasis Leeuwarden staat een korte samenvatting van het plan.

Friese Incidentbestrijdingsplannen

Naast BRZO-bedrijven zijn er nog andere organisaties of situaties met een verhoogd risico. Denk bijvoorbeeld aan grootschalige stroomuitval, ongeregeldheden rondom een groot stadion of incidenten op het water. Hiervoor worden incidentbestrijdingsplannen of informatiekaarten gemaakt.

Incidentbestrijdingsplannen en informatiekaarten zijn niet wettelijk verplicht. Ze worden opgesteld voor de meest risicovolle situaties in een gebied waarbij de inzet van meerdere hulpverleningsdiensten of andere instanties noodzakelijk is. Een gecoördineerde aanpak helpt dan om het incident succesvol aan te pakken. Incidentbestrijdingsplannen en informatiekaarten zijn openbaar. Wil je één van de plannen inzien? Stuur dan een mail naar de afdeling Crisisbeheersing

Grootschalige uitval stroomvoorziening

Stroomuitval beperkt zich meestal tot wijken of dorpen, soms enkele gemeenten en duurt meestal niet langer dan 4 uur. Stroomuitval van meer dan 8 uur is mogelijk maar komt weinig voor. De effecten van stroomuitval kunnen echter groot zijn. Het kan variëren van maatschappelijke ontwrichting tot fysieke gevolgen voor kwetsbare groepen in de samenleving.

Veiligheidsregio’s Fryslân, Groningen en Drenthe hebben het incidentbestrijdingsplan opgesteld in samenwerking met de netbeheerders, regionale hulpverleningsdiensten, de Meldkamer Noord-Nederland en diverse partners waaronder Defensie, waterschappen en Rijkswaterstaat. De laatste versie dateert van februari 2017.

 

Abe Lenstrastadion (Heerenveen)

Het incidentbestrijdingsplan geldt voor grootschalige calamiteiten tijdens evenementen. In het plan zijn zes scenario's uitgewerkt:

  • grote paniek in menigten
  • rellen of ongeregeldheden in en rondom het stadion
  • uitslaande brand in één van de horecagelegenheden of zakenloges
  • instorting
  • bommelding
  • incident met gevaarlijke stoffen in de nabijheid van het stadion

Veiligheidsregio Fryslân heeft het incidentbestrijdingsplan opgesteld in samenwerking met Sportstad Heerenveen, Sportclub Heerenveen, de gemeente Heerenveen, de Meldkamer Noord-Nederland en de regionale hulpverleningsdiensten. De laatste versie dateert van oktober 2017.

Hoofdvaarwegen

Nederland en water: ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze verbinding bestaat ook voor de twee noordelijkste provincies van ons land. Er zijn geen andere provincies in Nederland met zoveel verschillende watergebieden als Groningen en Fryslân. Beroeps- en recreatievaart komen hier samen. Dat is niet altijd zonder risico. Er kunnen incidenten zijn waarbij hulpverlening nodig is en dat is anders dan op het land. In het incidentbestrijdingsplan staan afspraken voor een gecoördineerde aanpak bij verschillende scenario’s. Aanvaringen, maar ook bijvoorbeeld de verontreiniging van oppervlaktewater en mens en dier in nood.

Veiligheidsregio’s Groningen en Fryslân hebben een informatiekaart opgesteld in samenwerking met de betrokken gemeenten en provincies, het Wetterskip, Rijkswaterstaat, en de regionale hulpverleningsdiensten. De laatste versie dateert van februari 2022.

Weet jij wat je moet doen bij een incident op het water? Laat je niet verrassen!

 

 

 

Waddenzee

In het incidentbestrijdingsplan is de aanpak van verschillende ‘nautische’ scenario’s beschreven. Denk daarbij aan mens en dier in nood, brand en explosie, verontreinigingen, over boord geslagen lading en openbare orde scenario’s. Voor de diverse veerboten zijn aparte scenariokaarten opgesteld.

De drie ‘Waddenzee’ veiligheidsregio’s hebben dit plan opgesteld in samenwerking met Rijkswaterstaat, de kustwacht, politie en de meldkamers. De laatste versie dateert van februari 2016.