Ga naar de inhoud

Legionella preventie

Evenementen

Bij evenementen kan gebruik gemaakt worden van tijdelijke watervoorzieningen. Bij zowel vaste als tijdelijke watervoorzieningen bestaat het risico op een legionellabesmetting wanneer er sprake is van waterverneveling. Denk daarbij aan tijdelijke douches op evenementen campings, fonteinen of het besproeien van publiek bij hitte. Onder vernevelen wordt verstaan: door een waterinstallatie geproduceerde, zeer kleine, waterdruppeltjes, ook wel 'aerosolvorming' genoemd. Legionella bacteriën kunnen groeien in watervoorzieningen en in de lucht kamen als het water wordt verneveld, het kan namelijk op een waterdruppeltje 'meeliften'. De bacteriën kunnen een ernstige longontsteking, genaamd de veteranenziekte, veroorzaken.

 

Legionella preventie bij evenementen

Verantwoordlijkheden

Zijn er douches en/of vernevelingsinstallaties aanwezig op het evenemententerrein? Dan is legionellapreventie altijd noodzakelijk.

Belangrijk is dat u als organisator van een evenement kennis neemt van het soort waterinstallatie waar vanuit de douches en andere vernevelingsinstallaties worden voorzien van water. Is legionellapreventie verplicht voor de waterinstallaties van de locatie waar uw evenement gebruik van maakt, op basis van (een van) de eerder genoemde regelgeving (besluiten)?

Ga dan na:

  • Of er een risicoanalyse is uitgevoerd en een beheersplan wordt uitgevoerd;
  • of er een logboek wordt bijgehouden;
  • of er periodieke watermonsters worden genomen en of na een positief monster adequate maatregelen zijn genomen en er sindsdien geen legionella is aangetoond.

Het is verstandig na te gaan bij de eigenaar van de waterinstallatie of legionellapreventie volgens de geldende eisen wordt uitgevoerd. Maak hier zo nodig afspraken over met de eigenaar. Vraag verder altijd bij de levering van eventueel gehuurde installaties naar de legionella­ risicoanalyse en het beheersplan en maak afspraken over de verantwoordelijkheden.

Meer informatie

  • Hygiënerichtlijn publieksevenementen 2014 - 2016;
  • Het draaiboek Melding van legionellabacteriën in water, delen A en B van het document 'Preventie en Melding van legionellabacteriën in water' geeft meer informatie;
  • Preventie en Melding van legionellabacteriën in water informatie tijdelijke waterinstallaties - Waterwerkblad;
  • Informatie over installatiebedrijven met KIWA keurkerk.

Geldende wet en regelgeving

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft gesteld dat bij bepaalde waterinstallaties legionellapreventie vanuit volksgezondheidsperspectief noodzakelijk is. Met betrekking tot evenementen betreft het onder andere op de volgende waterinstallaties:

Locaties waar tijdelijk of permanent water openbaar wordt verneveld door:

  • Tijdelijke waterinstallaties met vernevelende tappunten of apparatuur (o.a. mobiele douche-units, sproeisystemen voor afkoelen publiek);
  • fonteinen, spray park-installaties en vergelijkbare watersproeiers in of onder een (deels) overdekte of overkapte omgeving. mobiele of tijdelijke whirlpools of andere vernevelende baden die op een locatie staan waar normaalgesproken geen (semi) openbare baden aanwezig zijn (zoals zwembaden of hotel);
  • mistsystemen zoals terraskoeling, lucht- of productbevochtiging. Dit zijn systemen waar water zeer fijn wordt verneveld en verspreid naar de omgeving;
  • Mobiele of tijdelijke natte koeltorens die niet van een inrichting zijn, zoals op een bouwterrein. Dit zijn installaties die gebruikt worden om een bedrijfsproces te koelen.

Bij een evenement waar water wordt verneveld zoals hierboven genoemd, zijn legionellapreventiemaatregelen verplicht vanuit wetgeving:

  • Drinkwaterwet art. 21 lid 1 (zorgplicht om te zorgen voor deugdelijk leidingwater);
  • Regeling legionellapreventie in drinkwater en warm tapwater (legionellapreventie);
  • Bouwbesluit 2012 en NEN 1006:2015 (installeren en drinkwaterinstallaties legionellapreventie);
  • Besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden art. 2a-2d
  • Wet publieke gezondheid art. 2 lid 2 onder f Vergunningvoorschriften van de gemeente en de Wet Publieke Gezondheid (WPG)