Ga naar de inhoud

Sectiemedewerker Bevolkingszorg Regionaal Operationeel Team (ROT)

Fryslân, nevenfunctie

Met en voor wie ga je werken?

Binnen Veiligheidsregio Fryslân werken Crisisbeheersing, Brandweer en GGD samen aan een veilig en gezond Fryslân. Samenwerken met andere organisaties staat hierbij centraal. Ons werk is divers, geen dag is hetzelfde. Net als de mensen die bij ons werken. Van sectiemedewerker tot monteur, van jeugdverpleegkundige tot P&O-adviseur: wij zijn allemaal Veiligheidsregio Fryslân. Iedereen draagt vanuit de eigen expertise bij aan het functioneren van onze organisatie.

Bevolkingszorg

Gemeenten hebben een algemene zorgplicht voor hun inwoners en vervullen daarmee een essentiële rol in de crisisbeheersing. Naast de verschillende hulpverleningsdiensten zijn gemeenten vanaf het eerste moment in een crisis uitvoerend betrokken. Nadat de hulpverleningsdiensten klaar zijn met hun werkzaamheden liggen er voor gemeenten vaak nog taken in het verschiet. De maatregelen en voorzieningen die gemeenten treffen met het oog op een ramp of crisis wordt bevolkingszorg genoemd.

De taken van Bevolkingszorg zijn:

  • het voorzien in opvang en verzorging van de bevolking;
  • het registreren van slachtoffers;
  • het registreren van schadegevallen;
  • het verzorgen van nazorg voor de bevolking.

Om uitvoering te geven aan deze taken werken de Friese gemeenten nauw samen. Er zijn in Fryslân zes expertteams Bevolkingszorg die bij een incident de getroffen gemeente(n) helpen met deze taken. Daarnaast is Bevolkingszorg vertegenwoordigd in de multidisciplinaire crisisteams van de regionale crisisorganisatie van Veiligheidsregio Fryslân, zoals het Regionaal Operationeel Team (ROT). Het ROT stuurt de samenwerking tussen hulpverleningsdiensten bij een grootschalig incident of crisis aan, waarbij sprake is van effecten en impact op de omgeving en samenleving. De sectie bevolkingszorg vertegenwoordigt de gemeentelijke processen in het ROT.

Wat ga je doen?

De hoofdtaak van de Sectiemedewerker Bevolkingszorg is zorgen dat de Algemeen Commandant Bevolkingszorg in het ROT zijn functie goed kan uitoefenen. De Sectiemedewerker Bevolkingszorg zal voornamelijk informeren, adviseren en ondersteunen met betrekking tot de gemeentelijke processen en de samenwerking met andere diensten in het ROT.

Tijdens een crisis:

  • adviseer je de Algemeen Commandant Bevolkingszorg met betrekking tot de gemeentelijke processen;
  • vervul je een klankbordfunctie voor de Algemeen Commandant Bevolkingszorg;
  • voer je opdrachten uit voor de Algemeen Commandant Bevolkingszorg;
  • draag je zorg voor informatiemanagement in de sectie Bevolkingszorg en stem je dit af met de Informatiemanager Bevolkingszorg;
  • ben je de contactpersoon voor het team Bevolkingszorg op het gemeentehuis van de getroffen gemeente.

Als Sectiemedewerker Bevolkingszorg is het logisch dat jij beschikt over:

  • hbo werk- en denkniveau;
  • toestemming van je hoofdwerkgever om deze nevenfunctie uit te voeren;
  • affiniteit met en kennis van hulpverlening, crisisbeheersing en rampenbestrijding incl. het bijpassende urgentiebesef;
  • kennis van en ervaring met een politiek/bestuurlijke omgeving;
  • het vermogen om te kunnen werken in een complexe en hectische omgeving waarin meerdere disciplines (zoals de politie, brandweer en gemeente) actief zijn;
  • de competenties bestuurlijke sensitiviteit, analytisch vermogen, stressbestendig, accuraat, communicatief vaardig en een flexibele houding (geen 9-tot-5 mentaliteit);
  • een opkomsttijd van maximaal 60 minuten in het Regionaal Coördinatiecentrum (RCC) in Drachten.

Inzetbaarheid

Als sectiemedewerker bevolkingszorg ROT vervul je een uitdagende en veelzijdige operationele neventaak, die je tijdens je reguliere baan uitvoert. Eén keer in de zes weken ben je een week 24/7 oproepbaar (piket). Wanneer je via de pager wordt gealarmeerd dien je binnen de gestelde tijdsnorm in het RCC in Drachten te zijn. Daarnaast maak je zes tot acht werkdagen op jaarbasis tijd vrij voor:

  • opleidingen, trainingen en oefeningen;
  • het leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling van deze nevenfunctie en het onderliggende werkproces;
  • het overdragen van kennis aan collega’s.

Wat bieden we jou?

We bieden je een uitdagende en veelzijdige operationele neventaak naast je huidige functie. Je ontvangt hiervoor een piketvergoeding via jouw hoofdwerkgever.

Bijzonderheden

Om deel uit te maken van het expertteam is het vereist dat je werkzaam bent bij een Friese gemeente. Een assessment kan onderdeel uitmaken van de selectie. Wanneer je bij ons komt werken, moet je een Verklaring Omtrent het Gedrag inleveren

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld, delen wel!

Vacature informatie

Solliciteer nu

Interesse?

Dan horen we graag van jou! Je kunt tot en met 9 februari solliciteren via onderstaande knop. De eerste gesprekken vinden plaats op vrijdagochtend 14 februari. We verzoeken je met deze dag rekening te houden.

Wil je meer weten over deze functie? Neem dan contact op met Thessa van Dijken, coördinator Bevolkingszorg via telefoonnummer 06-54215941.

Sluitingsdatum 09 februari 2025

Werken bij Veiligheidsregio Fryslân

Onder Veiligheidsregio Fryslân vallen bestuurlijk -naast crisisbeheersing- ook GGD Fryslân en Brandweer Fryslân. Bij elkaar werken er circa 2.000 medewerkers, waarvan er meer dan 1.100 brandweervrijwilliger zijn. Daarnaast zijn er 200 crisisfunctionarissen uit andere organisaties actief voor Veiligheidsregio Fryslân. Onze organisatie staat midden in de samenleving. Op het gebied van veiligheid en gezondheid werken wij samen met tal van organisaties.

Veiligheidsregio Fryslân kenmerkt zich als betrouwbaar, slagvaardig en betrokken. Het hoofdkantoor staat in Leeuwarden. Daarnaast zijn er meer dan 120 locaties verspreid over heel Fryslân: van een brandweerkazerne in Joure tot een consultatiebureau in Dokkum.