Ga naar de inhoud

GEO Informatiemedewerker

Fryslân ,

Sta jij midden in de samenleving en wil je aan de slag bij een energieke overheidsorganisatie die bijdraagt aan een veilig en gezond Fryslân? Solliciteer dan bij Veiligheidsregio Fryslân!

Met en voor wie ga je werken?

De afdeling Crisisbeheersing is onderdeel van Veiligheidsregio Fryslân (VRF). Binnen VRF werken GGD, Brandweer en Crisisbeheersing samen aan een veilig en gezond Fryslân. Samenwerken met andere organisaties staat hierbij centraal.

Crisisorganisatie

Als er een incident of crisis plaatsvindt, komen verschillende organisaties in actie. Dit kunnen hulpverleningsdiensten zijn, zoals brandweer, politie en de ambulancedienst. Maar ook bijvoorbeeld gemeenten, waterschappen, defensie en commerciële bedrijven. Veiligheidsregio Fryslân werkt met crisisfunctionarissen. Zodra er een incident of crisis plaatsvindt en er coördinatie tussen hulpdiensten nodig is, kan er opgeschaald worden naar GRIP (Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure). Dan worden deze crisisfunctionarissen opgeroepen. Een crisisfunctionaris is iemand die naast zijn dagelijks werk, namens één van de hulpverleningsdiensten, regelmatig 24/7 beschikbaar is. Hij of zij helpt in een crisisteam als een groot incident zich voordoet. Multidisciplinaire functionarissen werken en denken niet vanuit één hulpverleningsdienst, maar houden het gezamenlijk doel voor ogen.   

De functie

Wanneer er coördinatie tussen verschillende hulpdiensten nodig is kan er opgeschaald worden naar GRIP (Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure). Vanaf een GRIP 2 is een Regionaal Operationeel Team (ROT) actief, hiervoor zoeken wij Geo Informatiemedewerkers. Het gaat hier om een neventaak, die je tijdens je reguliere baan uitvoert. Jij als Geo Informatiemedewerker (GIM) bent samen met de informatiemanager ROT verantwoordelijk voor het informatieproces binnen het ROT en jullie werken nauw samen. Als GIM verzamel, orden, beoordeel en vat je Geo informatie samen. Je stelt vervolgens een visueel beeld op van het incident in een landelijk crisismanagement systeem (LCMS). Je adviseert en ondersteunt de Informatiemanager.

Op verzoek van Geo Informatiemanager CoPI kun je bij een GRIP 1 (vanuit huis) ondersteunen bij het geografisch startbeeld in het Landelijk Crisis Management Systeem. Bij opschaling naar GRIP 2 rij je naar het Regionaal Coördinatiecentrum (RCC) in Drachten. Hier vervul je je crisisrol binnen het ROT.

Tegenwoordig hebben we ook te maken met langdurige en/of sluimerende crisis, waarbij er niet meteen wordt opgeschaald naar GRIP, maar al wel een voorbereidend team (ROT) in actie komt. Ook dan kan er een beroep op je worden gedaan als GIM.

Als Geo Informatiemedewerker is het logisch dat jij beschikt over:

  • Minimaal mbo werk- en denkniveau;
  • Toestemming van je werkgever om de functie te mogen uitvoeren;
  • Affiniteit met hulpverlening/crisisbeheersing en het bijpassende urgentiebesef;
  • Het vermogen om te werken in een complexe en hectische omgeving waarin meerdere disciplines (zoals politie, brandweer, GHOR en bevolkingszorg) actief zijn;
  • De competenties analyseren, ruimtelijk inzicht, oordelen, communiceren en stressbestendigheid;
  • Digitale vaardigheden;
  • Een flexibele houding (geen 9-tot-5 mentaliteit);
  • De kernwaarden van Veiligheidsregio Fryslân: samenwerkend, nieuwsgierig, met eigenaarschap en klantgericht;
  • Een rijbewijs B;
  • Een opkomsttijd van maximaal 40 minuten in het Regionaal Coördinatiecentrum (RCC) in Drachten.

Tijdsbeslag

  • vakbekwaam worden (éénmalig 60 uur) en blijvend (jaarlijks 72,5 uur) door middel van opleiding, training en oefening;
  • de opleiding om vakbekwaam te worden start in het voorjaar 2025;
  • één week (7 dagen, 24 uur per dag) piket per 5 of 6 weken;
  • inzet bij incidenten een aantal keren per jaar. 

Wat bieden we jou?

We bieden je een uitdagende en veelzijdige operationele neventaak naast je huidige functie. Je maakt deel uit van een piketteam bestaande uit 5 of 6 GIM-ers, waarbij je een 5- of 6-wekelijks piket draait (uitgerust met pager). Je ontvangt hiervoor een piketvergoeding via jouw hoofdwerkgever.

Bijzonderheden

Interne en externe werving vinden gelijktijdig plaats. Voor externen geldt dat wij uitsluitend mensen zoeken die een dienstverband hebben bij een van onze ketenpartners. Bij gelijke geschiktheid heeft de interne kandidaat voorrang.

Wanneer je bij ons komt werken, moet je een Verklaring Omtrent het Gedrag inleveren.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld, delen wel!

Vacature informatie

Solliciteer nu

Interesse?

Dan horen we graag van jou! Je kunt tot uiterlijk zondag 26 januari 2025 solliciteren via onderstaande knop. De eerste gesprekken vinden plaats op maandag 10 februari 2025. We verzoeken je met deze dag rekening te houden.

Wil je meet weten over deze functie? Neem dan contact op met Sonja de Bruin, clusterhoofd crisisbeheersing, via 06-54100114.

Sluitingsdatum 26 januari 2025

Werken bij Veiligheidsregio Fryslân

Onder Veiligheidsregio Fryslân vallen bestuurlijk -naast crisisbeheersing- ook GGD Fryslân en Brandweer Fryslân. Bij elkaar werken er circa 2.000 medewerkers, waarvan er meer dan 1.100 brandweervrijwilliger zijn. Daarnaast zijn er 200 crisisfunctionarissen uit andere organisaties actief voor Veiligheidsregio Fryslân. Onze organisatie staat midden in de samenleving. Op het gebied van veiligheid en gezondheid werken wij samen met tal van organisaties.

Veiligheidsregio Fryslân kenmerkt zich als betrouwbaar, slagvaardig en betrokken. Het hoofdkantoor staat in Leeuwarden. Daarnaast zijn er meer dan 120 locaties verspreid over heel Fryslân: van een brandweerkazerne in Joure tot een consultatiebureau in Dokkum.