Ga naar de inhoud

Zo werken we in 2018 aan nog betere crisiscommunicatie

19 februari 2018

Hoe kunnen we de communicatie over crises in Fryslân verbeteren? Samen met experts en partners hebben we hier in de afgelopen twee jaar onderzoek naar gedaan. De conclusie: we blijven de crisiscommunicatie net als nu vooral via de Friese gemeenten doen. En: de gemeenten gaan we daarin beter faciliteren met o.a. concrete communicatietools, zodat de crisiscommunicatie snel kan worden opgestart.

Drie onderzochte scenario's

In 2016 en 2017 hebben we tijdens een aantal denktanksessies drie scenario's voor het uitvoeren van crisiscommunicatie onderzocht. De conclusie van die sessies was dat het scenario 'landelijke samenwerking binnen crisis.nl' niet haalbaar is. Daarnaast bleek het scenario 'een eigen publieksmerk ontwikkelen' - waarbij alle crisiscommunicatie via één centrale Friese site, één social media account en/of één app gaat - niet nodig om aan de behoeften van de Friese inwoners te voldoen. Zij willen vooral snel betrouwbare informatie over een crisis krijgen. Dat kan ook worden bereikt via het derde scenario: crisiscommunicatie volgens de bestaande structuren en processen in Fryslân, waarbij de gemeenten in de lead zijn. Daarom is besloten om in 2018 dit derde scenario verder uit te werken en te verbeteren.

Actiepunten voor 2018

In het komende jaar gaan we onze crisiscommunicatie verder verbeteren. Als eerste gaan we concrete communicatietools en afspraken maken voor en met alle crisiscommunicatiepartners. Met de tools kunnen gemeenten de communicatie sneller opstarten tijdens een crisis. We gaan ook een plan van aanpak maken voor kanaalsturing tijdens crises: hoe zorg je ervoor dat inwoners van Fryslân tijdens een crisis altijd de juiste informatie kunnen vinden, en vanuit verschillende locaties door worden gestuurd naar de plek waar betrouwbare informatie is te vinden? Tot slot gaan we nadenken over de rol van communicatie bij sluimerende crises, zoals de vogelgriep en de toestroom van vluchtelingen. Deze crises duren langer en zijn vaak niet gebonden aan één gemeente.