Ga naar de inhoud

Onderzoek impact coronacrisis op Friese samenleving

22 april 2020

Wat is de maatschappelijke impact van de coronacrisis op Fryslân? Dit wordt de komende maanden samen met het Fries Sociaal Planbureau (FSP) onderzocht door de crisisorganisatie van Veiligheidsregio Fryslân. De onderzoeksresultaten hiervan geven de crisisorganisatie inzicht om in te kunnen spelen op de gevolgen van de coronacrisis. De eerste resultaten worden begin juni 2020 verwacht.

Beleving

De huidige crisis heeft gevolgen voor alle inwoners van Fryslân en vraagt veel van mensen, gezinnen en gemeenschappen. Het gedrag en de houding van mensen kan daardoor veranderen: mensen kunnen bijvoorbeeld angstiger zijn over hoe het hen zal vergaan, of eenzamer doordat zij minder sociale contacten hebben. De crisis kan ook zorgen voor een grotere saamhorigheid. Met dit onderzoek wordt dit in kaart gebracht. Hoe beleven mensen deze crisistijd en wat doet dit met hen? Is er nog vertrouwen in de zorg en hoe gaat het met de mantelzorgers? Hoe staat het met het vertrouwen in de overheid?

Fries Sociaal Planbureau

Het Fries Sociaal Planbureau (FSP) helpt de crisisorganisatie bij het in kaart brengen van alle relevante informatie en bronnen die aansluiten bij de thema’s die van belang zijn voor een veerkrachtig Fryslân. Daarnaast zet het FSP haar burgerpanel in, Panel Fryslân. Panel Fryslân bestaat uit een representatieve groep inwoners van Fryslân en heeft op dit moment ongeveer 6000 leden. Het FSP brengt op basis van deze panelonderzoeken trends en ontwikkelingen binnen Fryslân in kaart en analyseert en duidt dit. Op 22 april ontvangen de leden van Panel Fryslân een extra vragenlijst om veranderingen in gedrag en houding onder de huidige crisis in kaart te brengen.

DataFryslân

Ook DataFryslân ondersteunt de Friese crisisorganisatie bij het onderzoek. DataFryslân is een samenwerking tussen Friese organisaties en het CBS om datagedreven werken in Fryslân te versterken. DataFryslân beschikt onder andere over een uitgebreid netwerk aan kennispartners op het gebied van data en een breed opgeleid team van datascientists die kunnen helpen bij het analyseren en visualiseren van de verschillende databronnen.

Andere informatiebronnen

Bij het onderzoek wordt ook gebruik gemaakt van andere informatiebronnen, zoals de vragenlijstonderzoeken van GGD Fryslân en de informatie die Veiligheidsregio Fryslân zelf al heeft over de coronacrisis in Fryslân. Daarnaast is het mogelijk dat andere samenwerkingspartners van de Friese crisisorganisatie aansluiten bij het onderzoek.