9 weken lang 24/7 paraat: een zomer vol natuurbranden
Negen weken lang 24/7 paraat: de zomer van 2018 was voor natuurbrandspecialist Henk Schuijn een intensieve én interessante periode. Al tijdens zijn vakantie werd Henk gebeld om advies te geven over natuurbrandbestrijding. “Terug in Fryslân was ik vervolgens elke dag op pad in mijn vierwiel aangedreven dienstauto, met daarin mijn Ipad, een speciale natuurbrandoutfit en een koelbox met heel veel flesjes drinkwater.”
Rijden en adviseren
“Soms ging de pieper wel drie keer per dag af. Meestal kon ik telefonisch advies geven, zoals bij een bermbrandje”, vertelt Henk. Maar het kwam ook wel voor dat Henk direct ging rijden, bijvoorbeeld naar de natuurbranden in Appelscha, Schiermonnikoog en Wateren. Bij Schiermonnikoog ging hij met de watertaxi naar de overkant om advies te geven. Henk gaat verder: “Bij de brand in Wateren was ik er om half 2 ‘s middags tot half 1 ’s nachts om af te stemmen met en te adviseren aan de blushelikopter, het natuurbrandverspreidingsmodelteam (NBVM) en onze Friese en Drentse collega’s. Daarna ben ik naar huis gereden, heb ik kort geslapen en om half 6 stond ik alweer naast mijn collega’s op locatie, tot ver in de middag.”
Het gesprek aangaan
Naast de advisering bij daadwerkelijke natuurbranden, heeft Henk ook veel advies gegeven over risicofactoren en de preventie van natuurbranden. “Zo zijn we bij campings, natuurterreinen en vele anderen op bezoek geweest om in gesprek te gaan. Daar hadden we het bijvoorbeeld over de toegankelijkheid tot de recreatieterreinen , beschikbaarheid van bluswater voor mijn collega’s, maar ook over plekken waar brandoverslag kan plaatsvinden en wat we hieraan kunnen doen,” aldus Henk. Zo kunnen mensen vegetatie weghalen of minder brandbare vegetatie te planten, om zo de snelheid van een eventuele natuurbrand eruit te halen en hiermee een natuurgebied of een camping te beschermen.
Kruisbestuiven
Het is niet zo dat Henk nu met de voeten omhoog kan gaan zitten, nu de droogte voorbij is en er is afgeschaald. Hij werkt fulltime bij Brandweer Fryslân, is voorzitter van de Landelijke Vakgroep Natuurbranden Brandweer Nederland en zit in nog veel meer werkgroepen, commissies en netwerken op het gebied van natuurbrandbestrijding en -beheersing. Hij argumenteert dat door te netwerken veel kennis en kunde wordt uitgewisseld, waardoor men van elkaar kan leren. “Zo werk ik intensief samen met natuurbeheerders. Ik ben groen gaan denken en zij denken nu ook rood mee. Een echte kruisbestuiving waardoor je elkaar beter begrijpt en makkelijker met elkaar kan communiceren als er nood aan de man is”, aldus Henk.
Samenwerken loont
De lange droge zomer met de vele grote en kleine natuurbranden was weliswaar intensief, maar de langdurige samenwerking was tegelijk ook heel waardevol. “Ik wil graag alle collega’s en ketenpartners bedanken. We waren goed voorbereid, wat z’n vruchten heeft afgeworpen. We hebben het gezamenlijk gedaan met alle betrokken collega’s en een mooi NBVM-team. Ook hebben we fantastisch samengewerkt met loonwerkers. Zij stonden klaar met duizenden liters water in terreinwaardige wagens, waardoor we samen het verschil konden maken.”