Ga naar de inhoud

3x GRIP in 24 uur tijd

16 oktober 2017

Drie keer een crisissituatie in 24 uur tijd: dat komt niet zo vaak voor. Op 16 en 17 oktober werd vanwege plofkraken met explosieven in Haulerwijk en Bakkeveen opgeschaald naar GRIP 1. In de nacht van 16 op 17 oktober werd in Franeker opgeschaald naar GRIP 3 vanwege een ongeval met gevaarlijke stoffen.

Franeker: GRIP 3

Maandagavond 16 oktober werden 3 mensen onwel bij papierverwerkingsbedrijf Huhtamaki in Franeker. Het pand is daarna ontruimd, en vanwege de kans op gevaarlijke stoffen in de buitenlucht werd opgeschaald naar GRIP3. Inwoners van Franeker kregen de oproep om binnen te blijven, ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te schakelen. Nadat metingen van de brandweer aantoonden dat er geen gevaarlijke stoffen in de buitenlucht waren om en nabij Huhtamaki is uiteindelijk weer afgeschaald. Meer over dit incident is te lezen op de website van de gemeente Franekeradeel of bekijk het interview met woordvoerder Jan Willem Zwart

2x plofkraak: Haulerwijk en Bakkeveen

In de nacht van zondag 15 op maandag 16 oktober is ’s nachts een poging gedaan tot een plofkraak aan de Oosterwoldseweg in Haulerwijk. Vanwege de mogelijke aanwezigheid van explosieven in de pinautomaat werd de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) gealarmeerd en zijn uit voorzorg een tiental woningen aan de Oosterwoldseweg ontruimd. Om dit goed te kunnen coördineren werd opgeschaald naar GRIP 1. Nadat het explosief was verwijderd, is weer afgeschaald. Op de website van de Politie is hier meer over te lezen. 

In de nacht van 16 op 17 oktober vond opnieuw een plofkraak bij een geldautomaat plaats, dit keer op de Duerswaldmer Wei in Bakkeveen. Omdat ook hier mogelijk explosief materiaal was achtergebleven zijn uit voorzorg tien woningen ontruimd. Om die reden werd ook opgeschakeld naar GRIP 1. Nadat de EOD was vertrokken met de explosieven om ze op een veilige plek te laten ontploffen is weer afgeschaald. Meer hierover staat op de website van de Politie

Wat is GRIP?

GRIP is de afkorting van ‘Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure’. Een brand in een gebouw vraagt een andere aanpak dan de ontploffing van een chemische fabriek. GRIP kent daarom vijf fasen. De aard en de omvang van de ramp of crisis bepaalt de GRIP-fase. Bij een GRIP situatie komen veel hulpverleners en crisisfunctionarissen in actie. Je leest er hier meer over.

Wie communiceert over een crisissituatie?

Dat verschilt per crisissituatie. Bij GRIP 1 wordt de communicatie opgepakt door Brandweer Fryslân of Politie Fryslân. Vanaf GRIP 2 communiceert ook de gemeente waarin het incident plaatsvindt over de situatie.