Terugblik: grootschalige oefening op Terschelling
Een grote natuurbrand op Terschelling tijdens Oerol, waarbij campings, woningen en bedrijven werden bedreigd door het vuur en er meerdere gewonden vielen… Dat was het scenario van de grootschalige hulpverleningsoefening van Veiligheidsregio Fryslân op Terschelling op vrijdag 30 september 2022. Ruim 300 hulpverleners en vrijwilligers deden mee aan deze oefening.
Oefenscenario: natuurbrand tijdens Oerol
Tijdens het Oerolfestival op Terschelling ontstaat er ’s avonds een grote natuurbrand die grote delen van het eiland bedreigt. Het is heel droog in de natuur, waardoor de brand zich in de nacht snel uitbreidt en er veel rook vrijkomt. De brand verplaatst zich richting campings, een industrieterrein en West Terschelling. De rook wordt steeds dikker en ’s ochtends wordt een groot aantal mensen geëvacueerd. Er vallen meerdere gewonden. Om de brand te blussen wordt naast het materieel van de brandweer ook een Chinook-transporthelikopter van Defensie ingezet.
Vooruit denken
Bij een incident op een Waddeneiland moeten de eilandbewoners en de op het eiland aanwezige hulpverleners zich de eerste paar uur grotendeels zelf redden: het duurt immers even voordat extra hulpdiensten op het eiland aanwezig kunnen zijn. “Dat betekent dat je bij een incident op een eiland heel ver vooruit moet denken: hoe zou de crisis zich kunnen gaan ontwikkelen en welke hulpverlening zou daarbij nodig zijn?” vertelt Marinus van de Velde, adjunct commandant bij Brandweer Fryslân. “Extra hulp moet je al in een vroeg stadium regelen. Tijdens deze oefening hebben we ook dat geoefend.”
Elk jaar oefenen
De ene crisis is de andere niet. Om goed voorbereid te zijn oefent Veiligheidsregio Fryslân daarom elk jaar verschillende soorten crises. Daardoor weten de hulpdiensten en crisisfunctionarissen welke middelen en acties nodig zijn voor het bestrijden van de ramp of crisis. Aan de oefening op Terschelling deden verschillende organisaties mee, zoals Brandweer Fryslân, Politie Noord-Nederland, Meldkamer Noord-Nederland, Gemeente Terschelling, de Regionale Ambulancevoorziening Fryslân, Wetterskip Fryslân en Defensie. Zo’n 80 studenten van de opleiding Integrale Veiligheid van de NHL Stenden deden tijdens de oefening vrijwillig mee als de ‘slachtoffers’ die geholpen moesten worden. Veiligheidsregio Fryslân coördineerde de grootschalige oefening.