Grotere kans op natuurbrand: wees extra alert!
Van 17 tot en met 29 april was er in Fryslân een extra groot risico op natuurbrand. Daarom werd iedereen in Fryslân gevraagd om extra alert te zijn op het voorkomen van natuurbrand en een brand direct te melden.
Natuurbrand voorkomen
Bijna alle natuurbranden ontstaan door menselijk gedrag. Eén nonchalant weggegooide sigarettenpeuk of stuk glas kan al de oorzaak zijn van een brand die een enorm natuurgebied verwoest. Zo kun je natuurbrand voorkomen:
- Rook niet in natuurgebieden.
- Parkeer je auto niet in hoog, droog gras.
- Gooi afval - vooral glas - in afvalbakken.
- Houd je aan de regels voor het gebruik van barbecues, kampvuren en vuurkorven.
Toch brand?
Ontstaat er toch brand in een natuurgebied? Doe dan het volgende:
- Blijf kalm.
- Probeer niet zelf de brand te blussen.
- Vlucht naar een veilige plaats: de openbare weg, een groot verhard terrein of de bebouwde kom.
- Loop niet voor de brand uit of in de richting van de brand, maar haaks op de vuurhaard.
- Bel 112 en geef zo nauwkeurig mogelijk door waar je je bevindt.
Actuele natuurbrandrisico
Op www.natuurbrandrisico.nl wordt het actuele natuurbrandrisico in Nederland per veiligheidsregio weergegeven. Het risico wordt daarbij in twee ‘fasen’ weergegeven: een fase waarin sprake is van regulier risico en een fase waarin iedereen wordt gevraagd om extra alert te zijn. De meetstations meten o.a. de wind, temperatuur, droogte en luchtvochtigheid. In combinatie met bijvoorbeeld de meteogegevens van KNMI en buienradar, informatie van natuurbeheerders en brandweerdeskundigen uit het veld en eigen waarneming wordt de fase voor natuurbrandrisico in een veiligheidsregio bepaald.
Meer weten?
Kijk dan op www.natuurbrandrisico.nl of op https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/natuurbranden-open-vuur-in-de-natuur.