Ga naar de inhoud

Elfwegentocht update week 1

06 juli 2018

De eerste week van Elfwegentocht zit er bijna op. De week stond in het teken van ontdekken, leren en doen. Onze medewerkers hebben het fietsen, elektrisch rijden, carpool en het openbaar vervoer (her)ontdekt. Ons doel is om op basis van de ervaringen uit de Elfwegentocht ons mobiliteitsbeleid naar de toekomst toe te vergroenen.

Het nieuwe reizen is onze medewerkers goed bevallen. De elektrische auto (BMWi3) is veelvuldig in gebruik en wordt als spannend ervaren. Naast een kleine actieradius is het ook erg wennen om rekening te houden met het opladen van de auto. Waar medewerkers normaal gesproken één keer per week tanken, moeten zij nu de auto’s elke dag opladen. Het rijden zelf wordt als fijn ervaren, de auto’s zijn stil en rijden fantastisch. De dieselauto's en de brandweer tanken blauwe diesel. Daarnaast zijn er medewerkers voorzien van elektrische fietsen, zodat zij ook de grotere woon-werkafstand fossielvrij kunnen overbruggen. Ook het openbaar vervoer is erg in trek.

Donderdag heeft Veiligheidsregio Fryslân, samen met Vodafone/Ziggo, De Friesland Zorgverzekeraar en het CJIB een kennismakingswandeling gehad met een afsluitende lunch. De wandeling stond in het teken van duurzaamheid en fossielvrij bewegen. De Friesland Zorgverzekeraar heeft gekeken naar vleesvervangers en heeft de medewerkers die meeliepen een lolly met een insect meegegeven. Vodafone/Ziggo, CJIB en Veiligheidsregio Fryslân hebben op een leuke manier verteld op welke wijze zij in het bedrijf duurzame maatregelen genomen hebben om een beter klimaat te bevorderen. 

Veiligheidsregio Fryslân heeft ook een aantal ludieke acties opgezet, want naast dat het belangrijk is om duurzaam te reizen, het ook heel leuk kan zijn. Maandag tot en met donderdag is er een fluisterboot ter beschikking gesteld, zodat medewerkers met de boot naar het werk en afspraken kunnen. Dinsdag is er een paardentram ingezet, om de medewerkers van en naar het station te brengen. Donderdag zijn de collega’s die altijd al fossielvrij, op de fiets, naar het werk komen ook beloond. Zij konden een gratis fietscheck laten uitvoeren en een keuringsrapport ontvangen.

Veiligheidsregio Fryslân ziet deze periode als proeftuin om te gaan experimenteren met verschillende vervoersmiddelen en hieruit lering te trekken. Daarbij willen we onze medewerkers stimuleren om op een andere manier naar vervoer te kijken en dit aan te moedigen. Duurzaam hoeft namelijk niet saai te zijn!

Wij kijken uit naar wat volgende week ons gaat brengen.