Ga naar de inhoud

Sanne de Jager: ''Corona maakt je onzeker over je lichaam''

Of ze als apotheker stante pede wilde assisteren bij het vaccineren van 60-65-jarigen? Tuurlijk, was het antwoord van Sanne de Jager van apotheek BENU in de Huizumerpoort in Leeuwarden. Net als alle andere apotheken maakte zij samen met collega's in ploegendiensten vaccinaties klaar voor priklocaties in het WTC. Haar eigen apotheek kon eind vorig jaar maar nét open blijven toen ze zelf corona kreeg. ,,Het was enorm stressvol.”

Sanne de Jager (30) weet het nog precies. De woensdagochtend voor Kerst is ze als beherend apotheker aan het werk. ,,Die periode is de drukste tijd van het jaar. Veel mensen willen dan nog medicijnen bestellen omdat ze het eigen risico al hebben verbruikt”, vertelt ze vijf maanden later. Rond half tien belt haar vriend dat hij positief is getest op COVID-19. ,,Ik pakte meteen mijn spullen en ben naar huis gegaan. Hij was al vijf dagen in quarantaine na een uitbraak op zijn werk, waarna hij een sneltest kon doen.” Sanne krijgt die woensdag een licht hoestje, maar wordt de volgende dag wakker met enorme hoofdpijn. Die middag blijkt ook zij positief.

Impact op apotheek

En dat heeft behoorlijk impact op de apotheek. Het draaiboek dat de apothekersketen BENU heeft opgesteld helpt gelukkig om snel beslissingen te nemen. Assistentes die twee dagen eerder langer dan een kwartier in Sannes buurt zijn geweest gaan naar huis, net als een apotheker en farmaceutisch medewerker die in dezelfde ruimte werken. Vijf collega's laten zich testen. Onderbezetting in de apotheek is onvermijdelijk, en daarom wordt de huisartsen gevraagd om alleen hoognodige medicijnen uit te schrijven. De assistentes die nog wel werken, doen dat voortaan met FFP4-maskers, die veiliger zijn maar het ademen zwaarder maken.
Een van de collega's blijkt later besmet, maar heeft gelukkig geen klachten. Toch voelt Sanne zich schuldig dat ze corona mee heeft genomen naar de apotheek. ,,Tegelijk ben ik heel trots dat we de apotheek open hebben kunnen houden. De patiënten hadden gelukkig alle begrip dat ze wat langer moesten wachten. Maar het was allemaal heel stressvol.”

Onzeker

Intussen krijgt Sanne spierpijn en tintelingen in de tenen, waartegen pijnstillers niet helpen. Ook verliest ze haar reukzin. Dat laatste gaat heel abrupt. ,,Ik douchte nog met lekker ruikende douchegel, vervolgens nam ik een kop sterrenmuntthee en rook ik niks meer.” Ze weet dat haar lichaam gezond is en het virus aankan, maar vindt het wel erg vervelend. ,,Ik wil het niet nog een keer. Je wordt wel onzeker over je lichaam.”
Na een paar dagen knapt ze, net als haar vriend, op. En na Kerst kan ze weer aan het werk, met nog lichte vermoeidheidsklachten. Een paar maanden later komt de reukzin pas geleidelijk terug. ,,Een wijntje, lekker eten: er is weinig aan zonder dat je het ruikt. Anders sta je er niet bij stil, maar geur maakt het leven een stukje leuker.” Tegenwoordig komt de hoofdpijn af en toe terug, al weet Sanne niet zeker of dat nog een gevolg is van corona.

Klaarmaken vaccins

In april komt het verzoek van de Leeuwarder huisartsen of de apotheken willen ondersteunen bij het klaar maken van AstraZeneca vaccinaties voor 60-65-jarigen. ,,Ik dacht meteen: ja, dit moeten we gewoon doen, en er met z'n allen voor gaan.” Ook alle andere apotheken van de stad doen mee. Acht van de veertien assistenten van BENU Huizumerpoort tekenen zich in voor diensten en gaan dan per tweetal naar de priklocatie in het WTC. In een groen hesje voor de herkenbaarheid 'trekken' ze zes uren achter elkaar met grote nauwkeurigheid een aantal doses AstraZeneca uit een flacon, waarna een runner ze naar de prikkers brengt en mensen gevaccineerd worden.
In tien dagen tijd wordt zo in hoog tempo de leeftijdsgroep ingeënt. ,,Maar er is helaas geen 100% opkomst, dat heeft met de onrust rondom AstraZeneca te maken.” In mei gaan de apotheken voor de GGD-priklocaties hetzelfde werk doen, ook in het WTC. Het mooie is volgens Sanne dat alle zorgmedewerkers – van huisarts en GGD tot collega-apothekers zich gezamenlijk inzetten. Sanne: ,,Het is een unieke situatie waarin we naast elkaar staan, we doen dit echt met elkaar.”