Berthe Pennings: "Steentje bijdragen aan verdwijnen van de pandemie"
De één is nuchter en zegt 'kom maar op'. Een ander vindt een coronatest reuze spannend en vervelend. Jeugdverpleegkundige Berthe Pennings (29) van GGD Fryslân stelt mensen waar nodig gerust. Naast tijdelijke medewerker testen is ze vanaf maart ook vaccinatiemedewerker.Friezen kunnen zich laten testen bij een van de GGD-locaties in Leeuwarden, Drachten, Kollum, Heerenveen of IJlst. Eén medewerker kan per dag maximaal 120 mensen testen op COVID-19. ,,Met een volle planning zie ik in anderhalf uur dus ongeveer dertig mensen”, vertelt jeugdverpleegkundige Berthe Pennings uit Hurdegaryp, die sinds oktober in Leeuwarden en Kollum tests afneemt. ,,Daarna hebben we even pauze.”
Die pauze is ook nodig om even bij te komen, want Berthe is tijdens het afnemen van de tests net als haar collega's helemaal 'ingepakt' met mondkapje, spatbril/scherm, plastic schort, beschermjas en handschoenen. Die handschoenen moeten na ieder getest persoon worden verwisseld en de stoel schoongemaakt. ,,En soms moet alles uit, als iemand net hoest of niest op het moment dat we binnen anderhalve meter zijn. Gelukkig komt dat niet zo vaak voor.” Het werken in de testlocatie is volgens Berthe vooral goed opletten. ,,Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar even naar de balie lopen of naar de wc gaan.”
Steentje bijdragen
Voor de komst van de testmogelijkheden riep GGD Fryslân medewerkers op voor werken op een testlocatie. Vooral collega's van wie het reguliere werk min of meer stilviel, zoals voor de jeugdverpleegkundigen voor de doelgroep vanaf twaalf jaar, meldden zich aan. Berthe gaf zich in oktober vorig jaar op na een nieuwe oproep, toen ze hoorde dat sommige collega's zes dagen in de week werkten. ,,Ik vond dat ik niet kon achterblijven. Ik wil bovendien ook mijn steentje bijdragen om de pandemie te laten verdwijnen.” De jeugdverpleegkundige werkt nu een dag extra, de taak die ze had bij de telefonische advieslijn is tijdelijk door iemand anders overgenomen.
'Doe maar'
Het afnemen van de test is geen ingewikkelde handeling. ,,Ik breng een staafje achter in de keel en neus en haal daar wat slijm weg. Vervolgens doe ik het staafje in de koker of roer ik deze in de vloeistof die in de koker zit. Op de koker zit een code, die heeft de persoon bij de administratie meegekregen.” De kokers worden per koerier naar een laboratorium gebracht, waarna mensen de uitslag krijgen. Gemiddeld is rond de 10% van de geteste personen positief en draagt hij of zij dus het virus bij zich.
Voor degene van wie Berthe de test afneem ervaart de een alleen een lichte prikkeling in neus of keel, een ander vindt het zeer vervelend. ,,De een is nuchter en 'doe maar', een ander heeft even wat tijd nodig.” Berthe probeert de gespannenheid altijd zoveel mogelijk weg te nemen. ,,Ik vraag of iemand eerder een test heeft gehad, probeer mensen gerust te stellen of neem even wat extra tijd.” Bij een gezin worden meestal eerst de kinderen getest. ,,Dat doen we altijd in overleg natuurlijk. De kinderen hebben het dan maar gehad, vóórdat ze zien hoe hun ouders op de test reageren.”
Zorgvraag is veranderd
Als jeugdverpleegkundige voor kinderen van nul tot twaalf jaar in gemeente Waadhoeke is Berthes werk sinds de coronacrisis sterk veranderd. ,,Ik kom niet meer op scholen en veel minder bij ouders thuis. Het is veel beeldbellen dus. Maar vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma bij het consultatiebureau gaan wel door, net zoals de vaccinaties voor negenjarigen en kinderen van het voortgezet onderwijs. En ik ga naar pasgeboren baby's om te wegen. Als een huisbezoek of consult echt niet via beeldbellen is te doen, dan zie ik die ouders en kinderen natuurlijk wel.”
De zorgvraag van ouders en kinderen tot twaalf jaar is sterk veranderd, merkt Berthe. ,,De lockdown heeft natuurlijk impact op hen. Sommige kersverse ouders vinden het heel zwaar, maar ik zie ook ouders die de noodgedwongen rust in de kraamtijd heel fijn vinden.” Berthe houdt korte lijntjes met ouders, scholen en andere instanties. ,,Juist in deze tijd is het belangrijk om wat vaker contact te zoeken met de ouders en kinderen die het nu moeilijker hebben.”
Helpen bij vaccineren
Sinds kort is Berthe ook aan het vaccineren, de scholing daarvoor heeft ze net afgerond. ,,Dat gaat eigenlijk net zoals bij andere vaccinaties. Een verschil is dat het COVID-vaccin door anderen op locatie wordt klaargemaakt, waarna we het gelijk kunnen toedienen.” Op de vaccinatielocaties is de sfeer anders dan in de testlocaties, zo heeft ze al gemerkt: ,,Mensen zijn heel blij dat ze 'm krijgen.”